Toename van 60 procent huidkankerdiagnoses in tien jaar tijd

Waar huidkanker in 2013 nog bij 15.127 Nederlanders werd vastgesteld, hadden in 2023 24.394 mensen deze vorm van kanker. In tien jaar tijd is het aantal diagnoses dus toegenomen met ruim 60 procent, blijkt uit onderzoek van Independer. 

Zorgexpert Bas Knopperts van Independer vindt dat er meer bewustzijn moet komen over de gevaren van zonlicht. De zonkracht in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Desondanks smeren vooral mannen met een buitenberoep zich nog altijd minder vaak in dan vrouwen. Knopperts: “Goed en vaak insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent.” Het verschil tussen de twee is factoren is dus minimaal, maar hoe dan ook biedt zonnebrandcrème nooit 100 procent bescherming. “Doseer dus ook de zonnetijd.”

Huidkankerdiagnoses bij mannen versus vrouwen

Huidkanker komt vaker voor bij mannen: 53,6 procent van de mannen kreeg vorig jaar de diagnose, tegenover 46,4 procent van de vrouwen. En dit verschil neemt de afgelopen jaren alleen maar toe. Onder mannen vindt namelijk een sterkere stijging plaats, zegt Independer die zich baseert op cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS.

Ziekenhuisopnames

Jaarlijks zijn er zes ziekenhuisopnames vanwege huidkanker per 10.000 Nederlanders. Maar meestal is een poliklinische behandeling genoeg, mits het plekje tijdig wordt ontdekt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky