Normal_gezondheidszorg__financieel_resultaat__zorg

Het ministerie van Financiën wil bezuinigen op medisch-specialistische vervolgopleidingen. Terwijl zij eerder een jaarlijkse bezuiniging van 55 miljoen hadden berekend, staat er nu een bedrag van 135 miljoen gepland. Dit meldt Medisch Contact.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen creëert het ministerie van Financiën een lijst met bezuinigingen die een leidraad vormen voor verkiezingsprogramma’s of bij coalitievormingen. In meerdere edities, en hiermee ook de meest recentste, staat het idee op het budget van aios-opleidingen in te korten. Jaarlijks geeft het rijksoverheid zo’n negenhonderdmiljoen euro hieraan uit.

Bezuinigingen

Volgens de lijstjesmakers zouden de bezuinigingen opgevangen kunnen worden door ziekenhuizen zelf: hogere zorgtarieven, lagere opleidingskosten, of zelfs een kortere opleiding. Ook zouden de studenten zelf een deel kunnen betalen van de opleiding. Door de budgettering in te voeren, zou het rijk jaarlijks 320 miljoen euro kunnen besparen.
 
Ook wordt de beschikbaarheidsbijdrage van academische ziekenhuizen nog verder ingekort. Eerder was de bezuiniging 75 miljoen, nu is het een jaarlijks bedrag van negentig miljoen euro. 
 
Door: Nationale Zorggids /  Marian van Reesch