Oververmoeide verpleegkundige wilde tweeling sterk middel toedienen

Een oververmoeide verpleegkundige wilde een peutertweeling een sterk kalmeringsmiddel toedienen zodat zij zelf een rustige nacht kon hebben. Ze geeft toe tot tweemaal toe een spuit met fenobartibal te hebben gevuld, maar deze nooit te hebben toegediend. Of de tweeling het middel heeft gekregen, is niet vast te stellen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ondanks haar oververmoeidheid bleef de verpleegkundige gewoon nachtdiensten draaien. Tweemaal vulde ze zonder medische noodzaak een spuit met het sterke kalmeringsmiddel fenobartibal. Deze wilde ze in 2021 toedienen bij een intensieve zorgtweeling uit 2019.

Haar BIG-registratie is inmiddels al verlopen, maar het tuchtcollege legt haar hiervoor een algeheel beroepsverbod op. Haar oververmoeidheid leidde tot onvoldoende zorg en riskant gedrag, en dat had de vrouw zich bij haar eerste spuit moeten realiseren.

Zorg en veiligheid kinderen in gevaar gekomen

Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg zegt dat de zorg voor en veiligheid van de kinderen in gevaar is gekomen. Ook heeft zij het vertrouwen van de ouders in de zorg ernstig geschaad.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky