Waarschuwing voor GGD-arts die zorgen over baby aandikte

Een GGD-arts die zorgen over een baby van 11 maanden aandikte en onzorgvuldig een melding maakte bij Veilig Thuis, heeft een waarschuwing opgelegd gekregen van het medisch tuchtcollege. De ouders van de baby dienden hierover een klacht in. Ze raakten onnodig in de stress omdat de arts de motorische problemen en groeiachterstand uitvergrootte om hen naar de kinderarts te krijgen. Zij had onterecht de indruk gewekt dat hun kindje de kerstvakantie niet zou overleven. Na een afspraak te hebben gemaakt bij de kinderarts, bleek er van urgentie helemaal geen sprake te zijn. Dit meldt de Gelderlander. 

Het tuchtcollege acht het bewezen dat de arts haar zorgen overdreef. Dit had als gevolg dat de ouders met veel stress kampten en angsten hadden over de gezondheid van hun baby. “Een arts is ervoor verantwoordelijk dat er correcte informatie wordt gegeven.” Zij heeft hiervoor haar excuses aangeboden, maar in 2022 escaleerde de zaak en ontstond er een vertrouwensbreuk. Helaas kon er niet zomaar een vervanger geregeld worden en moest de ouders met de artsen blijven omgaan. Een maand erna liet de arts weten een melding te doen bij Veilig Thuis, omdat de ouders hun jonge kindje niet de medische zorg gaven die het nodig had. Het medisch tuchtcollege vindt de melding niet geheel onterecht, omdat de arts zich echt zorgen zou hebben gemaakt.

Veilig Thuis

Desondanks was zij niet de aangewezen persoon voor de melding en heeft ze daarom onzorgvuldig gehandeld. Wat zij had moeten doen is een vervanger de situatie te laten onderzoeken. Hiervoor liet de medisch professional geen ruimte en hield ze niet genoeg rekening met de belangen van de ouders. “Dit kan de arts tuchtrechtelijk aangerekend worden.” Als het aan het gezin ligt, trekt de arts de melding bij Veilig Thuis ook terug.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky