Normal_tandarts_tanden_gebit

Door het tekort aan tandartsen in Nederland, zien Spaanse collega’s hun kans schoon om hier een baan te bemachtigen. In Spanje is er een overschot in het vak en verdienen ze bovendien maar weinig. Vooral in Noord- en Oost Nederland ziet men steeds vaker een buitenlandse tandarts. Dit komt omdat de Nederlandse tandartsen vaker richting de Randstad vertrekken om daar hun carrière op te bouwen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Geschat wordt dat er in Nederland zo’n 1.000 tandartsen werken die buiten Nederland zijn opgeleid. Het gaat onder andere om Duitse, Spaanse en Portugese tandartsen. Detacheringsbedrijf DPA is één van de werkgevers die de Spaanse tandartsen aanneemt. “Het is daar echt een lagelonenberoep geworden, daarom gaan jongeren het liefste weg”, zegt Sebastiaan Schrijen van DPA. De tandartsen gaan eerst naar Oostenrijk voor een taalcursus, voordat zij in Nederland aan het werk gaan.

De Spaanse tandarts Jaime Vierna (24) is onder de indruk van de mondzorg in Nederland. “Hier gaan de meeste mensen twee keer per jaar op controle, maar in Spanje gaan ze pas naar de tandarts als ze pijn hebben.” In Spanje is de tandarts wel goedkoper, maar volgens Vierna niet per se beter. In het laatste jaar van zijn opleiding wist hij dan ook al dat hij naar Nederland wilde komen om te werken.

Naar schatting werken er zo’n 350 Spaanse tandartsen in ons land. Die toevoer van nieuwe tandartsen is hard nodig, want ieder jaar is er een tekort van 200 tandartsen in Nederland. Dit gat wordt opgevuld met buitenlandse tandartsen, zoals die uit Spanje.

Door: Redactie Nationale Zorggids