Utrechtse huisarts moeten patiënten dagelijks overtuigen van doorverwijzing

Steeds meer patiënten mijden de zorg. Vooral de fysiotherapeut en tandarts worden gemeden, maar ook de huisartsenzorg, blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland Ze zijn bang voor een doorverwijzing naar een medisch specialist, waarvoor ze kosten uit het eigen risico moeten betalen. Huisarts Nanja Danhof werkt in Utrecht, in de wijk Kanaleneiland, en moet patiënten dagelijks overtuigen van de noodzaak om nar een specialist te gaan. Ook ziet ze de trend dat steeds meer patiënten op zoek gaan naar de minst dure zorgaanbieder of mensen die uit financiële overweging zorg in het buitenland ontvangen. Dit meldt RTV Utrecht.  

Psychische zorg wordt volgens Danhof ook steeds vaker vermeden, zelfs als het om complexe problemen gaat. “Los van de wachtlijsten komt het ook voor dat er zorgpartijen zijn waarvan ik denk: die zou geschikt zijn voor mijn patiënt, mar die hebben dan geen contract met de verzekeraar.

Verlaging eigen risico

Patiëntenfederatie Nederland vindt het zorgwekkend dat 20 procent van Nederlanders zorg mijdt.  De organisatie pleit daarom onder meer voor een verlaging van het eigen risico, fysiotherapie en mondzorg terug in het basispakket, behoud van het Wmo-abonnementstarief, stapeling van zorgkosten aanpakken en een ruimhartiger beleid voor minima.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky