Normal_11896

AMSTERDAM (Novum) - De raad van bestuur van het VU medisch centrum heeft twee nieuwe leden. Klinisch psycholoog Fred Plukker wordt voorzitter en oud-internist Frans Corstens wordt lid met de portefeuille zorg. Dat laat het Amsterdamse ziekenhuis dinsdag weten.

De raad van toezicht, onder voorzitterschap van oud-CDA-minister Cees Veerman, heeft het nieuwe bestuur de opdracht gegeven het patiëntenvertrouwen op korte termijn volledig te herstellen. Ook moet het bestuur de focus op zorg en behandeling waar nodig intensiveren en de spanningen tussen de specialisten daadkrachtig aanpakken en oplossen.

Plukker, die een lange staat van dienst heeft als interim-ziekenhuisbestuurder, wil zich met zijn nieuwe collega's zo snel mogelijk een beeld vormen van de situatie. "Ons doel is de patiënten, de direct betrokken partijen en alle medewerkers te laten zien dat VUmc de professionele omgeving biedt die zij van oudsher kennen."

Het ziekenhuis werd vorige week door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht gesteld omdat raad van bestuur de inspectie verkeerd zou hebben ingelicht over de conflicten tussen de specialisten. Bovendien is de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid volgens de inspectie in het geding.

Vrijdag legden bestuursvoorzitter Elmer Mulder en lid van de raad van bestuur Wouter van Ewijk hun functie neer vanwege een slepend conflict tussen medisch specialisten. Mulder zei te denken geen rol meer te kunnen spelen bij de oplossing van de voortdurende spanningen rond een aantal medisch specialisten. Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter Wim Stalman is aangebleven.