Normal_12665

UTRECHT - Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht testen een aanvullende behandeling voor ouderen, Hospital Elder Life Program (HELP) genoemd, om het ontstaan van delier te voorkomen. Het programma wordt in twee perifere ziekenhuizen getest, in het Diakonessenhuis in Utrecht en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, zo meldt Diakonessenhuis.

Bij HELP geven getrainde vrijwilligers extra begeleiding aan oudere patiënten en werken nauw daarbij nauw samen met afdelingsvepleegkundigen en de verpleegkundig expert ouderenzorg.

De taak van de vrijwilliger is het ondersteunen van de oudere patiënt op het gebied van onder meer het waarnemen, van taal en denken. Zij bieden de patiënt puzzels en boeken aan en nemen samen met de patiënt de krant door.

De HELP-vrijwilligers helpen verder bij de oriëntatie van de patiënt, het stimuleren van bewegen (uit bed te komen, een wandeling te maken), het zien en horen. Ze besteden extra aandacht aan voeding en stimuleren de patiënt tot voldoende eten en drinken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz