Normal_12719

GRONINGEN - Vanaf 2014 start in Nederland de opleiding tot ‘Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropische Geneeskunde (AIGT)'. Dat staat op de website van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG). Nederland is daarmee het eerste land waar een soortgelijke opleiding wordt aangeboden.

De specialistische opleiding is in september officieel erkend door het College Geneeskundige Specialismen en zal twee en een half jaar duren. De opleiding is bedoeld voor artsen die in het buitenland werkzaam zullen zijn en bij terugkomst zich in kunnen zetten in de Nederlandse gezondheidszorg. De opleiding zal bestaan uit 18 maanden in Nederland, zes maanden in een ontwikkelingsland en een Nederlandse Tropen Cursus van drie maanden en is onderdeel van het Europese Master Programma International Health.

In de opleiding wordt dieper ingegaan op zogenaamde importaandoeningen als malaria, HIV en tuberculose. Ook wordt er aandacht besteed aan opkomende aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten. De opleiding wordt steeds meer van belang, vanwege de toenemende globalisering en de daarbij behorende grensoverschrijdende ziekten.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem