VUmc

AMSTERDAM (Novum) - Het VUmc maakt volgende week een afspraak met een vrouw die opheldering wil over de in haar ogen onnodige dood van haar vader. Ze krijgt een rapport hierover woensdag of donderdag overhandigd. Het Amsterdamse ziekenhuis komt hiermee tegemoet aan de vrouw, Ellen de Wit, over wie vrijdag een groot artikel in De Telegraaf verscheen met de kop: Van het kastje naar de muur.

De vader van De Wit overleed twee jaar geleden in het ziekenhuis, dat al enige tijd onder verscherpt toezicht staat van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vanwege mogelijk onnodige sterfgevallen. Het ziekenhuis had het overlijden van de vader zelf al onderzocht, maar moest dit onderzoek van de IGZ overdoen.

De vrouw wil dit onderzoek inzien en vroeg er vorige week om, laat een woordvoerder van het VUmc vrijdag weten. Het ziekenhuis had tijd nodig om het rapport te anonimiseren en maakte een afspraak. Die werd mede vanwege de vakantie van een bestuurslid op 15 januari gepland.

Dat vond de vrouw te lang duren, waarop ze de Nationale Ombudsman inschakelde en naar De Telegraaf stapte. Ombudsman Alex Brenninkmeijer zegt in de krant dat De Wit van het kastje naar de muur is gestuurd door het VUmc en de inspectie. Hij vindt ook dat de vrouw te lang moet wachten en dat het weglakken van enkele namen niet zo veel tijd in beslag hoeft te nemen.

"We hebben zojuist contact gehad met de vrouw en bellen haar maandag over een afspraak voor woensdag of donderdag", zegt de woordvoerder. Directeur medische zaken Chris Polman en bestuurslid Frans Corstens overhandigen haar dan het onderzoek. "Beide hoogleraren vinden het belangrijk en zorgvuldig het rapport persoonlijk te overhandigen en toe te lichten", aldus de zegsman.

"Corstens en Polman willen laten zien dat er geen verborgen agenda is en er geen enkele intentie is om de zaak op de lange baan te schuiven", vervolgt de woordvoerder. "Het was puur een agendakwestie. Corstens heeft nog wel vakantie, maar hij komt hiervoor van Nijmegen naar Amsterdam."