Ongeval

AMSTERDAM (Novum) - Het is een illusie om te denken dat de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 ooit honderd procent zal zijn. Dat zegt verantwoordelijk hoofdcommissaris Co Hoogendoorn zondag in KRO Brandpunt. "Techniek heeft altijd in zich dat het een keer niet werkt. Het is een illusie te denken dat het altijd feilloos zou kunnen werken."

Het nummer 112 kampt al een aantal jaren met storingen. In juni overleden twee mensen tijdens een storing bij het alarmnummer, mogelijk doordat hulpdiensten te laat arriveerden.

KRO Brandpunt meldt op basis van interne documenten van de politie dat storingen echter geen incidenten blijken te zijn. De politietop zou al jaren op de hoogte zijn van technische problemen bij de alarmcentrale.

In 2009 werd al eens geconstateerd dat beter in de gaten moest worden gehouden of het alarmnummer het nog wel doet. Juist door het ontbreken van die monitoring kon het in juni gebeuren dat 112 zes uur lang slecht bereikbaar was.

Hoogendoorn stelt in de uitzending echter dat eerder voorgestelde verbeteringen wel degelijk zijn doorgevoerd. De problemen zouden echter ontstaan als er nieuwe onderdelen aan het systeem worden toegevoegd, die het soms nog niet helemaal goed doen.

Het programma meldt dat verder echter ook blijkt dat interne regels over de werkwijze van het alarmnummer jaar na jaar niet werden nageleefd. Verder was er geen duidelijk beleid over wat er moest gebeuren als zich een storing zou voordoen.