Hersenen

HOORN - Het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft erkend aansprakelijk te zijn voor een medische misser die door een klinische verloskundige werd gemaakt en die uiteindelijk leidde tot ernstige hersenschade bij een baby, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

In een verklaring zegt Hugo Keuzenkamp van de raad van bestuur dat de betreffende verloskundige verzuimd heeft in het dossier op te nemen dat er sprake was van abo-antagonisme, terwijl de vrouw tijdens een intake een kaart bij zich had waarop dat wel vermeld stond.

Bij abo-antagonisme hebben baby’s een andere bloedgroep dan hun moeder. Het lichaam van de moeder heeft daarom antistoffen tegen het bloed van haar kind aangemaakt. Wanneer tijdens de geboorte deze antistoffen ook in het lichaam van de baby terechtkomen, gaat de baby zijn eigen rode bloedcellen te snel afbreken.

Al blijft dit probleem meestal zonder ernstige gevolgen, toch ging het in het Westfriesgasthuis mis. Het inmiddels eenjarige jongetje liep door de fout vlak na de geboorte zoveel hersenletsel op dat het in zijn verdere leven ernstig gehandicapt zal blijven.

Nu het Hoornse ziekenhuis zijn aansprakelijkheid heeft erkend, zullen de ziekenhuisverzekeraar MediRisk en de advocaat van de ouders van het jongetje zich buigen over de hoogte van de schadevergoeding.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz