Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

AMSTERDAM (Novum) - Bij een diagnose van terminale kanker kan expliciete informatie over de levensverwachting helpen de klap op te vangen. Ook geruststellende opmerkingen over dat patiënten bijvoorbeeld niet aan hun lot over worden gelaten helpen, meldt gezondheidsinstituut Nivel maandag na onderzoek.

Het onderzoek richtte zich op de communicatie tijdens een slechtnieuwsgesprek over borstkanker. Liesbeth van Vliet promoveert hier vrijdag op aan de Universiteit Utrecht.

In de communicatie met vrouwen die de diagnose ongeneeslijke borstkanker krijgen, moeten artsen volgens Nivel balanceren tussen de ogenschijnlijk tegenstrijdige behoeften van hun patiënten. "Enerzijds verwachten die expliciete én algemene informatie - onder meer over hun levensverwachting - en anderzijds realisme én hoop."

Een meerderheid van deelnemers aan het onderzoek blijkt expliciete informatie over de levensverwachting te waarderen. Daarnaast kunnen artsen patiënten realistische hoop bieden, bijvoorbeeld met de geruststelling dat ze niet in de steek worden gelaten maar blijvend worden begeleid in hun ziekteproces.