Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een test ontwikkeld waarmee het risico op borst- en eierstokkanker beter kan worden bepaald. De test kan voor vrouwen een belangrijk hulpmiddel zijn in beslissingen over eventuele preventieve operaties. Dit meldt De Telegraaf.

De test richt zich op erfelijke vormen van borst- en eierstokkanker die worden veroorzaakt door het BRCA1-gen. Mutaties in het BRCA1-gen verhogen de kans op kanker aanzienlijk. Van de meeste varianten van het gen is bekend of ze ziekteveroorzakend zijn. Ongeveer 10 procent van de varianten is nog ongeclassificeerd. Het kankerinstituut heeft 74 van deze ongeclassificeerde varianten onderzocht om het risico op kanker te kunnen bepalen.
 
Jaarlijks worden bij ongeveer twintig families in Nederland en België onbekende varianten van het gen ontdekt. De test kan belangrijke informatie verschaffen of behandeling dan wel een (preventieve) operatie nodig is. Met de classificatie van de onbekende genvarianten is bovendien gerichtere behandeling met specifieke medicijnen mogelijk geworden. De onderzoekers van het kankerinstituut hopen in de toekomst meer genvarianten te kunnen ontmaskeren.
 
© Nationale Zorggids