Normal_slotervaartziekenhuis_amsterdam_2008

Minister Schippers van Volksgezondheid zal het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam vragen openheid te geven over wie de eigenaren en aandeelhouders van het ziekenhuis zijn. Schippers vindt het een onwenselijke situatie dat niet duidelijk is van wie het Slotervaartziekenhuis precies is. Dat meldt Trouw.

Donderdag besprak de Tweede Kamer in een debat de situatie van het Slotervaartziekenhuis. CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot stelde voor om het ziekenhuis op te roepen meer duidelijkheid te verschaffen. De minister heeft beloofd het ziekenhuis om meer openheid te vragen maar benadrukt dat de directie het verzoek mag weigeren. Vooruitlopend op de komst van een centraal aandeelhoudersregister is het volgens de minister verstandig als het ziekenhuis die duidelijkheid wel geeft.

Vanwege financiële problemen is het ziekenhuis sinds 2006 in het bezit van privépersonen. De SP-fractie stelde tijdens het Kamerdebat voor om aandeelhoudersconstructies, zoals die bij het Slotervaartziekenhuis, te verbieden maar Schippers gaat daarmee niet akkoord. “De aandeelhouders hebben nu juist dit ziekenhuis gered,” zei ze.

Schippers vindt het een kwalijke zaak dat het ziekenhuis in een bestuurlijke crisis verkeert. Voormalig directeur Aysel Erbudak en de erfgenamen van haar onlangs overleden zakenpartner Jan Schram liggen met elkaar overhoop. Jan Schram was eigenaar van het ziekenhuis. “Ik vind het diep triest, zeker als zo'n ruzie publiekelijk wordt uitgevochten, is dat niet goed. Het belang van de patiënt zou voorop gesteld moeten worden,” zei Schippers.

© Nationale Zorggids