Logo_ijsselland

Het IJsselland Ziekenhuis heeft de Guus Schrijvers-prijs gewonnen voor het best georganiseerde zorgproces. Het zorgpad palliatieve zorg heeft de prijs gewonnen. Het ziekenhuis kwam als beste uit de bus uit een totaal van elf inzendingen, zo meldt het IJsselland Ziekenhuis in een persbericht.

Door maatschappelijke en medische ontwikkelingen komt er steeds meer aandacht voor palliatieve zorg in ziekenhuizen. In het IJsselland Ziekenhuis is het verbeteren van palliatieve zorg serieus opgepakt. Liesbeth Struik, verpleegkundig specialist oncologie: 'Wij merkten dat oncologiepatiënten met een beperkte levensverwachting vaak voor korte tijd werden opgenomen in verband met pijn, andere lichamelijke klachten en zorgproblemen. Tijdens deze opnames hadden patiënten en naasten vaak veel vragen en er was psychosociale ondersteuning nodig. Wij zijn daarom gaan nadenken over de vraag: wat kunnen wij voor deze groep patiënten doen?'

Met alle zorgverleners die betrokken zijn in het zorgproces is er onderzoek gedaan naar de behoefte van patiënten in de laatste fase van hun leven. Hieruit kwamen verschillende punten naar voren: met de patiënt moet besproken worden dat hij/zij een beperkte levensverwachting heeft. Een goede afstemming tussen het behandelteam in het ziekenhuis en de eerstelijnszorg is essentieel, want de overgang van het ziekenhuis naar de thuissituatie is niet makkelijk voor patiënten. Er is 24/7 één duidelijk aanspreekpunt in het ziekenhuis en in de thuissituatie. Op de spoedeisende hulp en op de huisartsenpost is duidelijk welke afspraken met de patiënt zijn gemaakt zodat adequaat gehandeld kan worden als de patiënt daar binnenkomt. De vaste afspraken over deze punten zijn in het winnende zorgpad palliatieve zorg vastgelegd.

Het IJsselland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat palliatieve zorg in samenwerking met de eerste lijn (huisarts, thuiszorg en huisartsenpost) organisatorisch in een zorgpad vastlegt. Vanuit heel Nederland is er veel interesse voor het zorgpad.

© Nationale Zorggids