Normal_images__2_

Er is een manier gevonden waarbij succesvol een borstreconstructie met eigen weefsel uitgevoerd kan worden bij dunnere vrouwen met weinig vet. Daarnaast is er meer kennis over hoe complicaties te verminderen. Doordat steeds meer vrouwen borstkanker overleven was er een groeiende vraag naar meer borstreconstructiemogelijkheden. Dit meldt Ziekenhuis.nl. 

Onderzoekers van het UMC Maastricht hebben ontdekt dat voor een borstreconstructie ook weefsel uit het bovenbeen kan worden gebruikt. Hierdoor komen dunne vrouwen ook in aanmerking voor een reconstructie. Eerder werd altijd buikvet gebruikt, waardoor dunnere vrouwen niet in aanmerking kwamen voor de ingreep. 
 
Complicaties tijdens en na de borstreconstructie komen voornamelijk door problemen met de doorbloeding van de borst, zo ontdekten de onderzoekers. In 10 tot 15 procent van de operaties veroorzaakt een slechte doorbloeding verhardingen van het vet van de gereconstrueerde borst of sterfte van de huid. Dit probleem kan sterk worden verminderd, aldus het UMC Maastricht, door het aminozuur arginine toe te dienen. 
 
Borstreconstructies kunnen zowel met eigen weefsel als met implantaten uitgevoerd worden. Op het gebied van reconstructie met eigen weefsel is de Nederlandse plastische chirurgie een wereldwijde koploper. 
 
© Nationale Zorggids