Dromedaris
Er worden ongeveer tachtig mensen in de gaten gehouden door de GGD omdat zij in aanraking zijn gekomen met de twee Nederlanders die het MERS-virus hebben. De patiënten en de mensen die gemonitord worden maakten deel uit van een Surinaams reisgezelschap; veel van hen zijn familie. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan de NOS laten weten. 
 
Alle mensen die met een reis naar Saudi-Arabië mee zijn geweest en de mensen die in aanraking zijn gekomen met de twee patiënten worden in de gaten gehouden, volgens het RIVM. "Maar we kunnen niet alle tachtig mensen in quarantaine houden," zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Wij gaan niet zelf bij de mensen op bezoek. De lokale GGD-afdelingen houden contact met de mensen." Hun temperatuur wordt twee keer per dag opgenomen. 
 
De twee patiënten die vorige week opgenomen werd in het ziekenhuis met het virus zijn broer en zus. Eerder werd er gezegd dat zij tijdens hun bezoek aan Saudi-Arabië een dromedaris-boerderij hadden bezocht, maar dit blijkt niet te kloppen, aldus de kleindochter van de vrouwelijke patiënt. Zij zei tegen de NOS:  "Andere leden van de groep zijn wel in aanraking geweest met dromedarissen, maar mijn oma en haar broer niet."
 
De kleindochter is een van de personen die gemonitord wordt door de GGD. Niet omdat zij naar Saudi-Arabië is geweest, maar omdat ze iedere dag haar grootmoeder bezoekt in het ziekenhuis. Ook de zoon van de mannelijke patiënt wordt in de gaten gehouden. "Hij is niet ziek, heeft geen symptomen, maar is wel in aanraking geweest met dromedarissen," zegt de kleindochter.
 
© Nationale Zorggids