Normal_q-koorts_800px-coxiella_burnetii_01_wiki_-c_

(Novum) - Een derde tot twee derde van de inwoners van de Brabantse plaats Herpen heeft Q-koorts gehad. Dat concludeert de GGD Hart voor Brabant uit een onderzoek waar ruim vijftienhonderd van de ruim 2100 inwoners boven de 18 jaar aan meededen.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim vijfhonderd inwoners de ziekte ooit droegen, maar nu geen chronische infectie hebben. Vierhonderd inwoners hebben de ziekte mogelijk onder de leden gehad. Zeshonderd inwoners hebben de ziekte niet gehad en bij zes inwoners is aanvullend onderzoek nodig om na te gaan of zij chronische Q-koorts hebben. Alle deelnemers aan het onderzoek krijgen bericht over de uitslag.

De Q-koortsepidemie ontstond in 2007 in Herpen. Mede daarom onderzocht de GGD begin dit jaar hoeveel inwoners de ziekte onder de leden hebben gehad. Met het onderzoek wilde de GGD in kaart brengen welke bewoners ooit werden besmet met de Q-koortsbacterie en of zij daar iets van hebben gemerkt. Het onderzoek bestond uit het invullen van een vragenlijst en een bloedtest.

De Q-koortsepidemie kostte landelijk aan 25 mensen het leven. Vierduizend mensen werden ziek. In zestig procent van de gevallen merkt een besmet persoon niets van de ziekte. Zwangere vrouwen die ziek zijn lopen een verhoogd risico op een miskraam of doodgeboorte.

Duizenden dieren werden geruimd om de epidemie te bestrijden. De Nationale Ombudsman verweet de overheid laksheid bij het ingrijpen en drong aan op excuses, maar die zijn nooit gekomen. Q-koorts treft vooral geiten en schapen en de ziekte kan van dier op mens worden overgedragen.