Normal_waterkraan_water_kraan_druppel

De hoeveelheid medicijnen in het Nederlandse drinkwater is nog steeds zeer laag. Hierdoor is het risico op gezondheidsschade verwaarloosbaar klein te noemen. Dat stelt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. (NTvG).

Iemand die levenslang via het drinkwater wordt blootgesteld aan de concentraties, krijgt in totaal zo'n tien procent binnen van een dagelijkse medische dosis. Dit blijkt uit een onderzoek van Het Waterlaboratorium in Haarlem, waar gedurende twee jaar het drinkwater werd geanalyseerd. De onderzoekers testten het drink- en oppervlaktewater van duin- en polderwater voor Amsterdam en Maaswater voor Den Haag en omstreken. Ze onderzochten het water op 42 geneesmiddelen, gebaseerd op gebruiksvolume, eerdere meldingen, giftigheid en diversiteit.

De meest voorkomende stoffen die in het water worden gevonden zijn de cholesterolverlager clofibraat, aspirine en cafeïne. Overigens slagen drinkwaterbedrijven erin om de verontreiniging met farmacologische stoffen terug te brengen met zeker 80 procent.

© Nationale Zorggids