Zorg gebruikt volop producten en medicijnen met PFAS

In veel zorgproducten en geneesmiddelen blijkt PFAS te zitten. Een stappenplan is in de maak dat gebruik van PFAS in de medische wereld moet uitbannen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg. Dit meldt Skipr. 

De Partij voor de Dieren heeft het ministerie van Volksgezondheid verzocht om via een stappenplan versneld afscheid te kunnen nemen van PFAS in de zorgsector. Ook moet er een lijst komen van medische hulpmiddelen waar deze stoffen niet in zitten. Op dit moment zit bijvoorbeeld PFAS in gaasjes, implantaten, slangetjes, membranen en in 734 soorten medicijnen.

Stoffen nodig om producten PFAS-vrij te maken

Het stappenplan omvat het in kaart brengen van PFAS-vrije werkzame stoffen in medicijnen. Dit maakt het mogelijk voor patiënten om een overstap naar een ander middel te maken. Ook komt er een analyse van richtlijnen die voorkomen dat medische producten met PFAS worden voorgeschreven. Diverse onderzoeksprogramma’s moeten daarnaast bijdragen aan het uitbannen van PFAS in de zorg. Helaas is dit niet makkelijk gebleken omdat sommige van deze stoffen nodig zijn om producten PFAS-vrij te maken. Het ontbreekt momenteel ook aan overzicht om een volledige lijst van medische hulpmiddelen die geen PFAS bevatten op te stellen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky