Normal_co2

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door verbranding van fossiele brandstoffen is vorig jaar in Nederland met 6,9 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat maandag bekend op basis van voorlopige cijfers, meldt Novum. 

CO2 speelt een grote rol in de opwarming van de aarde. Ongeveer 80 procent van alle zogeheten broeikasgassen in de EU bestaat uit CO2. Nederland is één van de meest vervuilde landen van Europa. Volgens het RIVM komt dit door de hoge bevolkingsdichtheid in Nederland. Inademen van vervuilde lucht is slecht voor de gezondheid en verhoogt onder meer het risico op longaandoeningen.

Eurostat becijferde dat de uitstoot in 22 van de 28 landen van de EU is afgenomen. Bulgarije (plus 7,1 procent), Cyprus (plus 3,5 procent), Malta (plus 2,5 procent) Litouwen (plus 2,2 procent), Finland (plus 0,7 procent) en Zweden (plus 0,2 procent) stootten vorig jaar meer uit dan in 2013. De sterkste procentuele daling werd gemeten in Slowakije (14,1 procent) en Denemarken (10,7 procent). 

© Nationale Zorggids