Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_arend_jan

Een looptest kan bijdragen aan een goede voorspelling van dementie. Het looppatroon is namelijk een belangrijke aanwijzing dat de hersenen minder worden. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hopen via de looptest dementie vroeg op te sporen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het team van de afdeling neuro-epidemiologie neemt tijdens het lopen de hersenen van de patiënten onder de loep. De wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen het looppatroon en hoe beschadigd de hersenen zijn. Uiteindelijk willen ze dementie kunnen voorspellen, maar dat doel is nog ver weg.

Volgens de wetenschappers krijgt één op de vijf ouderen dementie en gezien de vergrijzing krijgen steeds meer mensen te maken met de aandoening. Ook stellen zij dat dementie in dertig procent van de gevallen te voorkomen is als mensen gezond leven. Een te hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld de hersenziekte veroorzaken.

Om die reden is het van belang om dementie te kunnen voorspellen. “Het vele onderzoek naar het omkeren van dementie, of het tot stilstand brengen, heeft nog bar weinig opgeleverd”, zegt epidemioloog Arfan Ikram van het Erasmus MC. “Wat weg is, is weg. Daarom is de vraag: wat kun je preventief doen? Aan je genen kun je niets veranderen, aan je levensstijl wel.'' 

© Nationale Zorggids