Normal_zorgpersoneel_ziekenhuis

Patiënten in de regio Flevoland tot in de Achterhoek komen vaker niet opdagen voor een afspraak in het ziekenhuis dan het landelijk gemiddelde. Hetzelfde geldt voor de regio Noordoost-Overijssel tot de zuidwestelijke Veluwe. Dat meldt de Stentor op basis van eigen onderzoek. 

Volgens het ministerie van Volksgezondheid komt 2,7 procent van de patiënten in algemene ziekenhuizen niet opdagen en bij UMC's 3,6 procent. In de bovengenoemde regio's zitten de ziekenhuizen allemaal boven de drie procent. De meeste 'no show patiënten' tellen het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Deventer Ziekenhuis met vier procent. In de praktijk betekent dit dat ongeveer 20.000 mensen per jaar niet komen opdagen.

Landelijk daalt het aantal patiënten dat niet komt opdagen. Mensen geven vaak als reden dat ze de afspraak zijn vergeten of dat ze het afsprakenkaartje kwijt zijn. Ook komt het voor dat de patiënt vanwege ziekte niet kan komen, is overleden of onverwacht geen vervoer heeft. Minister Schippers pleit al jaren voor een harde aanpak, maar ziekenhuizen in deze regio zijn vooralsnog vriendelijk. Via herinneringsberichten per brief, sms of e-mail hopen ze op verbetering. 

© Nationale Zorggids