Normal_zonnebaden_zon_huid_zonnen

Tijdens de Nationale Huidkankerdag afgelopen zaterdag hebben ziekenhuizen bij meer dan 250 mensen een vorm van huidkanker geconstateerd. Van de vierduizend mensen die zaterdag de afdeling dermatologie bezochten, had 6 procent een verdacht huidvlekje, laat de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie weten. De ernstigste vorm van huidkanker, een melanoom, is waarschijnlijk vijftig keer gevonden. Dat meldt NU.nl.

Het aantal gevallen van huidkanker in Nederland blijft toenemen. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt meer dan verdrievoudigd van 15.000 naar 50.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het sterftecijfer door deze ziekte gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht, meldde VUmc vorige week.

Naar verwachting zal het aantal patiënten de komende tien jaar verdubbelen. De kans op genezing is het grootst indien het verdachte vlekje vroegtijdig wordt opgespoord en behandeld.

©Nationale Zorggids