Normal_dtdkunstgras

Fijne plastic stukjes die ontstaan bij slijtage zijn mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Deeltjes van bijvoorbeeld kunstgras en synthetische kleding die door de lucht vliegen kunnen in de longen of in het bloed terechtkomen, daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Vrije Universiteit en kennisinstituut Deltares. Dat meldt RTL Nieuws.

De plastic stofjes die in de longen komen, kunnen ontstekingen veroorzaken. Als ze in het bloed terechtkomen kunnen ze hersenschade veroorzaken of bij een zwangere vrouw zelfs de placenta aantasten. Het is niet nieuw dat de mens plastic deeltjes binnenkrijgt. Zo komt afval bijvoorbeeld binnen door het eten van schaaldieren en vis. Nieuw is wel dat het via de lucht het lichaam kan binnenkomen. Ook honing blijkt plastic stukjes te bevatten. “Mogelijk dalen de kunststofdeeltjes vanuit de lucht op de bloemen neer”, redeneert VU-onderzoeker Dick Vethaak. Hij pleit dan ook voor meer onderzoek naar kunststofdeeltjes in de lucht.

Kunstgras is een van de verspreiders van plastic. Kunstgrasvelden worden aangevuld met gerecycled plastic (erg kleine deeltjes), waar bijvoorbeeld autobandenslijpsel in zit. En juist dat is slecht voor de gezondheid, zo blijkt uit een eerder Amerikaans onderzoek. Maar om te achterhalen hoe slecht dat is, moet uitgebreid onderzocht worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids