Logo_vitalys-overgewicht

Wie bij Vitalys, een kliniek tegen overgewicht, een maagverkleining ondergaat, kan daarbij geholpen worden met een nieuwe app. Het wordt hierdoor mogelijk om patiënten eenvoudig van de informatie te voorzien die zij op dat moment in het traject nodig hebben. De applicatie 'Vitalys Nederland' is ontwikkeld door Interactive Studios. Dit meldt Skipr. 

Een maagverkleining is een operatie waarbij de maag verkleind worden zodat iemand met obesitas minder kan eten. Er zijn verschillende varianten zoals de 'gastric sleeve' en de 'gastric bypass operatie'. Wie zo'n ingreep ondergaat, komt in een lang traject van begeleiding. De app kan helpen door de patiënt op de dag van de operatie te vertellen wat hij wel en niet mag eten, en geeft alle bijbehorende informatie weer op een tijdlijn. Patiënten worden voor een lange tijd begeleid en het traject neemt zo'n zeven jaar in beslag.

Via de app kan de patiënt zien wanneer er een afspraak gepland is, en zijn ook video's rondom de ingreep te bekijken. Wie net geopereerd is, kan in de app opzoeken wat de voedingsrichtlijnen zijn voor de dagen na de maagverkleining. De app van Vitalys is vooralsnog alleen gericht op patiënten die een 'gastric sleeve' of een 'gastric bypass' hebben ondergaan. In de toekomst zal  Vitalys onderzoeken of de app ook voor andere gewichtsverminderende ingrepen gebruikt kan worden. De app heet Vitalys Nederland en is gratis te downloaden op smartphones voor Apple en Android.

Door: Redactie Nationale Zorggids