Normal_gezond__ontbijt__lunch__fruit__eten

Voedingsdeskundigen vinden het zorgelijk dat steeds meer mensen te serieus met gezond eten bezig zijn. De fixatie op gezond eten kan zelfs zo ver gaan dat iemand de niet officieel erkende eetstoornis orthorexia ontwikkelt. Hierbij is de patiënt bang om ongezond eten binnen te krijgen. Dat meldt RTL Nieuws.

Deskundigen zien een toename van het aantal mensen dat zich obsessief bezighoudt met gezond eten. Omdat orthorexia een relatief nieuwe aandoening is, zijn er nog geen aantallen bekend. Duidelijk is wel dat té gezond eten juist ongezond en gevaarlijk kan worden omdat bepaalde voedingsstoffen missen. Mensen laten zich veel beïnvloeden door bekende mensen of bloggers die schrijven over gezond eten. Echter waarschuwt diëtiste Berdien van Wezel dat veel van de dingen die zij schrijven niet kloppen. Daardoor ontstaan er tekorten die kunnen leiden tot vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen. “Mensen gaan die goeroes nadoen, maar dat is helemaal niet goed”, zegt Van Wezel.

Bewustzijn voor gezond eten is goed, maar mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Tamara Weijer van Vereniging Arts en Voeding adviseert iedereen die gezond wil eten om naar de huisarts te gaan en daar advies te vragen over wat bijvoorbeeld goede boeken zijn over voeding. 

Door: Redactie Nationale Zorggids