Normal_antoni_van_leeuwenhoek_ziekenhuis

Ongeveer de helft  van de vrouwen met hormoongevoelige borstkanker die na hun operatie in aanmerking komt voor chemotherapie, heeft deze zware aanvullende therapie niet nodig. Dat blijkt uit de Europese MINDACT studie naar de MammaPrint. Deze test voorspelt met hoge nauwkeurigheid het risico op uitzaaiingen en daarmee de mogelijke winst van chemotherapie. Binnen Nederland werd de MINDACT studie gecoördineerd door het Antoni van Leeuwenhoek, zo meldt het ziekenhuis

Er deden 6693 borstkankerpatiënten uit heel Europa mee aan de MINDACT studie. Het doel was om te kijken of het veilig is om af te zien van chemotherapie als vrouwen volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben. 94,7 procent van de vrouwen die volgens de MammaPrint een laag risico op uitzaaiingen hebben, waren na vijf jaar nog altijd ziektevrij, met of zonder chemotherapie. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80 procent te maken met een hormoongevoelige vorm.

MammaPrint voorspelt dus beter het risico op uitzaaiingen dan wat de patholoog kan zien. In bijna de helft van de gevallen (46 procent) waarbij de pathologische beoordeling van de borsttumor en de lymfklieren aangaf dat de patiënt een hoger risico op uitzaaiingen had, gaf de MammaPrint een laag risico aan. Uit de studieresultaten blijkt dat het inderdaad veilig is om bij deze patiënten af te zien van chemotherapie.

Binnen Nederland werd de MINDACT studie gecoördineerd door prof. dr. Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek. Rutgers: “Wat deze studie in feite laat zien, is dat veel vrouwen met borstkanker nu worden overbehandeld. In Nederland gaat het om ongeveer 2500 vrouwen per jaar. Wereldwijd gaat het om 100.000 per jaar. Al deze vrouwen krijgen binnen de huidige richtlijnen chemotherapie, terwijl deze therapie hen geen significante overlevingswinst biedt. Maar zij hebben wel last van de belasting en de ongunstige bijwerkingen van de chemotherapie.”

Door: Redactie Nationale Zorggids