Logo_brandwonden-stichting

Mensen met brandwondenlittekens hebben vaak last van samentrekken van littekenweefsel. De huid komt strak te staan, waardoor gewrichten in een dwangstand komen en bewegen lastiger wordt. Veel hersteloperaties zijn nodig om dit te verbeteren. Er is nu een nieuwe operatietechniek ontwikkeld die aantoonbaar zorgt voor een sneller en beter resultaat: perforatorgebaseerde interpositieplastiek. Dit meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Onderzoeker en plastisch chirurg in opleiding Carlijn Stekelenburg: “Standaard wordt een huidtransplantaat gebruikt bij operaties van krimpende littekens. Het huidtransplantaat wordt dan tijdelijk van zijn doorbloeding afgesneden. Een groot nadeel is dat na transplantatie de getransplanteerde huid dan vaak weer krimpt. Met de nieuwe operatietechniek is dit probleem voor veel patiënten opgelost: we maken slimmer gebruik van de doorbloeding van de huid. Zo zorgen we ervoor dat we het probleem van strakke littekens oplossen.”

De nieuwe operatietechniek, die Stekelenburg onderzocht in het Brandwondencentrum Beverwijk van het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, heet perforatorgebaseerde interpositieplastiek. Hierbij worden eigen doorbloede huidlappen met onderliggend vetweefsel getransplanteerd. Bloedvaten worden hierbij niet afgesneden, maar meegenomen naar de nieuwe plek. Na verloop van tijd groeit deze levende huid mee. “Door deze nieuwe techniek kunnen we ze beter helpen, met als gevolg dat zij meer bewegingsvrijheid krijgen en een mooiere huid”, aldus Stekelenburg. Een ander groot voordeel van deze techniek is dat er veel minder hersteloperaties nodig zijn.

Brandwondenzorg Nederland is verheugd over de resultaten van de onderzoeksgroep in het Brandwondencentrum Beverwijk, waar Carlijn Stekelenburg deel van uitmaakt. Het is niet alleen wereldwijd het grootste onderzoek dat op dit gebied is uitgevoerd. Ook staan de Nederlandse brandwondencentra vooraan wanneer zij als één van de eerste in de wereld publiceert over de succesvolle toepassing van deze techniek bij brandwondenpatiënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids