Normal_neurologie-hersenen

Het komt te vaak voor dat iemand is overleden aan een andere ziekte dan gedacht. Dit blijkt uit hersenonderzoek dat volgt na iemands overlijden, aldus de Nederlandse Hersenbank. Bij 22 procent van de mensen die zou zijn overleden aan de ziekte van Parkinson, blijkt dit helemaal niet de doodsoorzaak te zijn. Ditzelfde probleem geldt bij Alzheimer-, dementie-, en MS-patiënten. Dat meldt NOS.

De kwaliteit van hersenonderzoek is dringend aan verbetering toe, zeggen neuropathologen. Zij roepen de overheid en zorgverzekeraars dan ook op om hierin te investeren. “Het is van het grootste belang voor de kennis en behandeling van hersenziekten om tot verbetering van dit diagnostisch werk te komen”, zegt Inge Huitinga, directeur van de Nederlandse Hersenbank. Ze erkent dat het te vaak voorkomt dat er een verschil is tussen de klinische en de neuropathologische diagnose.

Volgens neuropatholoog Annemiek Rozemuller hadden patiënten waarbij een onjuiste doodsoorzaak is vastgesteld vaak meerdere problemen met dezelfde soort symptomen, waardoor het moeilijk was om vast te stellen waaraan diegene is overleden. Ze ziet dat neurologen niet over dezelfde kennis beschikken als neuropathologen en denkt daarom dat zij nog veel kunnen leren. Er is echter geen geld beschikbaar voor haar vakgebied.

“Verzekeraars zeggen nu: overleden is overleden, wij betalen niet. Dat in een tijd dat miljoenen wordt uitgegeven aan scans, maar er is geen geld om te kijken of die scans kloppen”, aldus Rozemuller. 

Door: Redactie Nationale Zorggids