Normal_ehealth__stethoscoop__computer__laptop

Het Erasmus MC heeft de e-mailadressen gelekt van jonge hiv-patiënten en hun ouders. Dit gebeurde via een nieuwsbrief met een aankondiging voor de Wereld Aids Conferentie in Amsterdam. Het ziekenhuis heeft melding gemaakt van het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens en een e-mail met excuses is verstuurd naar de betrokkenen. Dit meldt RTL Nieuws.

Een verpleegkundig specialist was verantwoordelijk voor het lekken van de persoonsgegevens. “Een menselijke fout”, zo laat een woordvoerder van het Erasmus MC weten. De medewerker werkt al jaren bij het ziekenhuis. Echter is door het voorval besloten om de nieuwsbrief niet langer te versturen. Voortaan zal het nieuws gedeeld worden via de website van het Erasmus MC.

In totaal gaat het om e-mailadressen van 46 jonge patiënten of hun ouders. De Conferentie werd in de nieuwsbrief onder de aandacht gebracht, maar ook de Virus Groeiwijzer. Dit hulpmiddel geeft kinderen informatie over het hiv-virus en hun besmetting. In Nederland worden iets meer dan 200 kinderen onder de 17 jaar behandeld voor hiv, de voorloper van aids. Besmetting met het hiv-virus kan via onveilige seks en seksueel misbruik plaatsvinden, maar kan ook worden overgedragen van moeder op kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids