Normal_vezels

Driekwart van de Nederlanders eet te weinig vezels. Met name mannen hebben moeite met het behalen van de richtlijn. Zo blijkt uit een analyse van de Maag Lever Darm Stichting. Van alle provincies scoort Friesland het hoogst als het gaat om vezelrijke keuzes. Vezelrijk eten is onder meer belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee een goede gezondheid. Dit meldt de Maag Lever Darm Stichting. 

We kiezen vaker voor vezels

Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder ruim 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test, blijkt dat slechts de helft van de respondenten iedere dag volkoren of vezelrijke producten eet. Vrouwen eten wel vaker vezelrijk dan mannen. Zo eten vrouwen vaker twee stuks fruit en voldoende groente op een dag. Het verschil tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden doordat mannen wel meer voor vezelrijk lijken te kiezen. Op het gebied van beweging en vochtinname zijn er nauwelijks verschillen tussen mannen en vrouwen.
 
Niet alleen tussen mannen en vrouwen zijn verschillen te zien. Ook leeftijd speelt een rol. Hoe ouder men wordt, hoe vaker men kiest voor volkoren en vezelrijke producten. Traditionele vezelrijke producten zoals aardappelen, linzen, bonen of gerst staan vaker op het menu bij de oudere doelgroep.

Waarom vezels?

Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting vult aan: “Niet alleen onze eigen analyse, maar ook de meest recente cijfers uit de voedselconsumptiepeiling beamen het tekort aan vezels. Wij vragen aanhoudend aandacht voor het belang van vezelrijke voeding voor een gezonde spijsvertering. Wij zien graag dat consumenten in de supermarkt door duidelijke communicatie de vezelrijke keuze beter kunnen maken.”

Vezels in de zomer

Waarom de stichting juist met oog op de zomerperiode extra aandacht voor vezels vraagt, is te verklaren. “Vezels kunnen veelvoorkomende spijsverteringsklachten op vakantie, zoals diarree of verstopping, voorkomen of verminderen”, vertelt Tool. Maar daar blijft het niet bij. Zo kunnen vezels daarnaast het risico op darmkanker verlagen. Vezels zijn het lievelingskostje van onze goede darmbacteriën. Bij het afbreken van vezels komen er stofjes vrij die belangrijk zijn voor onze spijsvertering. Die helpen ons microbioom, de bacteriën in onze darmen, in balans te houden. Bovendien dragen vezels bij aan een langdurig verzadigd gevoel. Je vindt vezels terug in plantaardige producten, zoals volkoren granen, fruit, groente, noten en peulvruchten.

Door: Nationale Zorggids