Normal_niezen_allergisch

De vakgroep allergologie maakt zich samen met Stichting Dier&Recht sterk tegen hypoallergene huisdieren. In huizen met hypoallergene huisdieren, ofwel allergievrije honden en katten, worden net zoveel allergenen gevonden als in huizen zonder deze huisdieren. Of een dier verhaart of niet, maakt niet uit voor de allergie. Dit meldt RTL Nieuws. 

“Het stofje waarvoor mensen allergisch zijn, wordt in het lichaam geproduceerd en dat wordt door sappen uitgescheiden. Via de schilfers, urine, traanvocht en speeksel en die zijn ook bij hypoallergene dieren overal in huis te vinden”, zegt dierenarts Kelly Kessen. Met als gevolg dat mensen met aanhoudende allergische reacties bij de huisarts komen en uiteindelijk genoodzaakt zijn om hun ‘allergievrije’ huisdier weg te doen.

En dan zijn er nog de zorgen voor het dier zelf. Een vachtloze kat, heeft het vaker koud, verbrandt sneller door de zon en kan allerlei huidaandoeningen krijgen. Deze kat heeft ook geen snorharen, wat de communicatie en het zicht bemoeilijkt. In de snorharen en het vacht van katten zitten zenuwen, waardoor ze zich beter bewust zijn van hun omgeving. Sphynxen en Labradoodles worden bovendien vaak doorgefokt, wat voor allerlei andere gezondheidsproblemen kan zorgen. 

Door: Nationale Zorggids