Normal_e-sigaret

Acht mensen hebben zich gemeld met longklachten na het roken van de e-sigaret. Eentje is zelfs op de spoedeisende hulp beland. Klachten zijn onder meer ernstige astmatische aanvallen en bloed ophoesten. Als het aan de longartsen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) ligt, komt er een totaalverbod op de e-sigaret. Dit meldt NOS. 

"Vanwege alle alarmerende berichten die er zijn en de al bekende schadelijke gevolgen voor de luchtwegen op chronische termijn, zouden we het nu een halt moeten toeroepen”, zegt longarts Leon van den Toorn. Hij en zijn collega’s hopen veel problemen te kunnen voorkomen door nu alvast aan de bel te trekken en niet pas over enkele tientallen jaren, zoals met de gewone sigaret. In Amerika is Walmart al gestopt met de verkoop.

In Nederland hebben we ook te maken met Europese wet- en regelgeving, waardoor een totaalverbod mogelijk niet mogelijk is. Wel wil staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid er alles aan doen om het aantal vapers terug te dringen. 

Door: Nationale Zorggids