'Nieuwe donorwet op schema'

Volgens minister Bruins van Medische Zorg liggen de voorbereidingen voor de nieuwe donorwet, die vanaf 1 juli dit jaar geldt, op schema. Dit zei hij tijdens het overleg van de Tweede Kamercommissie voor VWS over orgaandonatie. Zeven miljoen volwassenen hebben zich nog niet geregistreerd in het donorregister. Bruins geeft aan dat hij dit ook niet had verwacht en dat er een procedure is voor de mensen die vóór 1 juli nog niet geregistreerd staan. Dit meldt Medisch Contact.  

Bijna zeven miljoen Nederlanders hebben hun keuze vastgelegd in het Donorregister. Meer dan de helft van de mensen (54 procent) geeft toestemming voor orgaandonatie en 34 procent geeft geen toestemming. De rest laat de keuze over aan iemand anders. Wie vóór 1 juli 2020 geen keuze doorgeeft, staat automatisch geregistreerd als hebbende 'geen bezwaar' voor orgaan- en weefseldonatie. Op dit moment hebben dus zeven miljoen volwassenen nog geen keuze doorgegeven.

Ongeregistreerde Nederlanders actiever informeren over nieuwe donorwet

Kamerleden vroegen zich tijden het overleg af of niet-geregistreerde mensen wel begrijpen wat de gevolgen hiervan zijn. Volgens Bruins krijgen de mensen die na 1 juli nog niet geregistreerd staan, twee keer een uitnodiging per brief om zich alsnog te registreren. Als zij dit daarna nog niet hebben gedaan, krijgen zij een bevestiging dat ze met 'geen bezwaar' in het register staan. 

Als het aan VVD'er Ockje Tellegen ligt, worden Nederlanders actiever geïnformeerd over dit proces. Zij zei dat de werkelijkheid vaak weerbarstig is, ondanks dat er richtlijnen zijn. Volgens haar moeten patiëntenverenigingen en ziekenhuizen duidelijker geïnformeerd worden. Bruins beloofde meer bekendheid te geven over de richtlijn aan professionals. 

Door: Nationale Zorggids