Kosten voor graf opgelopen

De kosten voor een particulier eenpersoonsgraf zijn in Nederland opgelopen tot gemiddeld 2949 euro. Vorig jaar was dat nog 2855 euro. Een crematie, zonder dienst, kost gemiddeld 684 euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1694 begraafplaatsen en 106 crematoria.

"Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kan afwijken en niet helder is hoe die tot stand komt. Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen", zegt Quinten Fraai, directeur van Monuta.

De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument. De duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland is, net als in 2019, Esserveld in Groningen. Daar steeg de prijs met 11 procent van 7308 euro naar 8072 euro.

Door: ANP