Normal_rookverbod

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 juli 2021 toezien op de naleving van het verbod op rookruimtes in (semi)publieke sectoren en openbare gebouwen. Dat zijn bijvoorbeeld overheidsgebouwen, zorginstellingen, scholen, sportinrichtingen, bibliotheken en culturele instellingen. Vanaf 1 januari 2021 geldt het rookruimteverbod ook voor het bedrijfsleven. Dit meldt de NVWA. 

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, is het van belang dat ze opgroeien in een rookvrije omgeving. Het verbod op rookruimtes in (semi)publieke sectoren en openbare gebouwen is een van de maatregelen op weg naar een rookvrije generatie. In de horeca geldt zo’n verbod al sinds het najaar van 2019. Per 1 januari 2022 gaat dit verbod ook gelden voor het bedrijfsleven.

Toezicht NVWA

De NVWA houdt toezicht op de naleving van het rookverbod en controleert vanaf 1 juli ook of de rookruimtes in publieke en openbare gebouwen gesloten zijn. Dat doet de NVWA risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. Wordt er nog gerookt op plekken waar dat niet mag dan kan daarvan een melding worden gemaakt. De NVWA treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de toezichthouder een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete (tussen de 600 en 4.500 euro) op.

Door: Nationale Zorggids