Normal_pexels-lumn-319798

80 procent van de aanbiedingen in supermarkten en horecazaken zit niet in de Schijf van Vijf. Onderzoekers van Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht concluderen dat ook het standaardaanbod in deze plaatsen geen gezonde voedselkeuzes stimuleert. Dit meldt NOS. 

De onderzoekers keken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid naar de folders van supermarkten en naar wat er in de kopse schappen en in de impulsmeubels van winkels stond. Ook keken onder meer naar promotieactiviteiten op Instagram en in een bijvoorbeeld bushokjes.

Voedselverhouding 

Supermarkten zetten het vaakst snoep, koek, alcoholische dranken, fris, vlees en gevogelte in de aanbieding. Waar deze producten 36 procent van het totale assortiment innemen, nemen groenten, fruit, peulvruchten, vis en eieren (ofwel gezonde producten) slechts 13 procent van het totale aanbod in. “De afgelopen jaren blijft de verhouding ongezond-gezond 80/20”, concludeert Maartje Poelman, een van de onderzoekers. 

Ook in de horeca gaat het nog niet goed: 91 procent van de producten op de menu’s staat niet op de Schijf van Vijf. De onderzoekers keken naar het aanbod van gevestigde koffie- en fastfoodketens, wat een enigszins beperkt beeld van het totale aanbod in de horeca geeft, geven ze toe. “Maar we kijken naar het hele gerecht, de sauzen enzovoorts, en dan valt het al snel buiten de schijf.”

Preventieakkoord 

Poelman en haar collega’s vinden het goed dat het ministerie onderzoekt hoe gezond het voedingsaanbod in Nederland is, maar de bal ligt na dit onderzoek nu ook echt daar. Ze hoopt dat de aanbevelingen uit hun onderzoek worden meegenomen in een nieuw Nationaal Preventieakkoord.

Door: Nationale Zorggids

Lees ook: Schijf for Life: het plantaardige alternatief voor de Schijf van  Vijf