Rauwe kip wassen is gevaarlijk voor gezondheid, maar Nederlanders doen het toch

Ondanks dat het wassen van rauwe kip gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, doet 28 procent van de Nederlanders het toch. Het Voedingscentrum deed voor het eerst onderzoek naar dit fenomeen. Vooral Nederlanders tussen de 56 en 69 jaar, mannen en mensen met een lage sociaaleconomische status wassen hun kip voor bereiding. Dit meldt NOS.

Uit het onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen hun rauwe kip wassen om bacteriën te verwijderen of omdat ze het hygiënischer vinden. Echter bereiken ze er juist het tegenovergestelde mee. Rauwe kip wassen verhoogt het risico op voedselvergiftiging. Waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden het oppervlak van de campylobacter- en salmonellabacteriën. Die komen daardoor bijvoorbeeld op het aanrecht terecht of misschien op borden waarvan gegeten wordt. 

Salmonella kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Niet tegen de haren instrijken

Het Voedingscentrum raadt het daarom af om kip te wassen. Wie dat toch wil doen, moet zo min mogelijk spetteren, het aanrecht goed schoonmaken en de handen goed wassen. “Als mensen zeggen dat ze gewassen kip lekkerder vinden, kun je ze beter niet tegen de haren instrijken door te zeggen dat ze ermee moeten stoppen”, ziet het Voedingscentrum in buitenlandse onderzoeken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky