Vrijwilligers met gezonde achillespezen gezocht

Arts-onderzoeker Tjerk Sleeswijk Visser van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde heeft voor zijn studie REVEAL 200 gezonde vrijwilligers nodig die hem willen helpen. Vrijwilligers met een gezond stel achillespezen om precies te zijn. Met de studie hoopt hij te achterhalen hoe de normale achillespees er eigenlijk uit ziet. Dat meldt het Erasmus MC.

Om dat te ontdekken gaat hij met een innovatieve echo scans maken van 400 achillespezen waar nog nooit iets mee aan de hand is geweest. De mensen die hij gaat echoën, mogen van divers pluimage zijn: man, vrouw, oud, jong, dik, dun en van alle nationaliteiten, geaardheden, genderidentiteiten, én werkzaam in alle uithoeken van het Erasmus MC. De belangrijkste voorwaarde: je mag écht nooit klachten hebben gehad aan de achillespees.

Sleeswijk Visser doet de studie samen met sportarts Robert-Jan de Vos. Uiteindelijk doel van hun studie is om vast te stellen hoe de gezonde achillespees eruit ziet: hoe lang is-ie, hoe dik en hoe ziet de structuur van de pees eruit? Zijn er bijvoorbeeld verschillen tussen de achillespezen van een man van middelbare leeftijd, en van een vrouw van rond de 30? En zijn er verschillen te zien tussen de achillespezen van mensen met een zittend beroep en mensen die veel lopen en/of sporten?

Kuitspier

Om dit allemaal goed te kunnen bestuderen, wordt ook de kuitspierkracht van alle deelnemers gemeten. Zo zal worden onderzocht wat als een normale, gemiddelde kuitkracht kan worden beschouwd en of er een mogelijk verband is tussen kuitspierkracht en achillespeesstructuur.

Voor de studie vullen deelnemers een vragenlijst in (5 minuten werk) en komen ze langs in de onderzoekskamer van Sleeswijk Visser in het Erasmus MC. Die maakt een echo van beide achillespezen. Daarna doen deelnemers een paar oefeningen waarmee de kuitspierkracht wordt gemeten. Al met al neemt het onderzoek 20 tot 25 minuten tijd in beslag.

Blessure

Een peesaandoening (tendinopathie) is een letterlijke achilleshiel voor patiënten en zorgverleners. Vooral hardlopers hebben er vaak last van. "Ongeveer de helft van de  hardlopers krijgt ooit last van zijn achillespees. Meestal is overbelasting de oorzaak, al is dit niet de enige risicofactor. Ongeveer een derde van de patiënten die last krijgen is inactief. Daar zijn andere factoren in het spel", zegt Sleeswijk Visser. "Zo’n blessure kan hardnekkig zijn. Zeker als de juiste behandeling uitblijft, of als er geen of de verkeerde oefeningen worden gedaan. Dan kan zo’n blessure wel 10 jaar last geven."

Door: Nationale Zorggids