Normal_kipfilet_kip_voeding

In 2021 kregen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de GGD 14 procent meer meldingen van uitbraken van infecties door voedsel dan in 2019. Vergeleken met 2020 was er zelfs sprake van een stijging van 50 procent, maar toen lag het aantal infecties een stuk lager. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de maatregelen en adviezen tegen corona zoals het handen wassen of de sluiting van de horeca. Dit effect lijkt in 2021 weg te zijn, ook al koken mensen vaker thuis dan voor de coronaepidemie en worden in de thuissituatie meer uitbraken gemeld. Dit meldt het RIVM.

In 2021 registreerden  de NVWA en GGD 838 uitbraken van infecties en vergiftigingen door voedsel, waardoor 3.517 mensen ziek werden. In 2020 waren dit 559 uitbraken met 1.907 zieke mensen. En in 2019 telden we 735 uitbraken en 3058 zieken. De belangrijkste veroorzakers van al die infecties en vergiftigingen blijven hetzelfde; ook in 2021 waren dat Campylobacter, Salmonella en norovirus.

Voedselgerelateerde uitbraken

Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met ziekteverwekkers. Worden twee of meer mensen ziek door hetzelfde voedse, dan heet dat een voedselgerelateerde uitbraak. Artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt bijvoorbeeld doordat niet iedereen naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland werd afgelopen jaar geschat op ongeveer 600.000 zieken.

Nette keuken voorkomt infecties

In 2021 werden vaker uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis bereid was dan in voorgaande jaren. Je kunt voedselgerelateerde infecties vaak voorkomen door hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, het eten goed laten garen en verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel. 

Door: Nationale Zorggids