Waar moet de zeer specialistische kinderhartoperaties voortaan plaatsvinden?

De soapserie rond de kinderhartchirurgie is nog niet ten einde. Zorgminister Ernst Kuipers vroeg aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) in een brief een beslissing te nemen: welke twee van de vier academische ziekenhuizen mogen de afdeling voor kinderhartchirurgie houden? Dat meldt Erasmus School of Health Policy & Management.

“Het belang van centralisatie is ook opgenomen in het zorgakkoord”, zegt prof.dr. Marco Varkevisser, hoogleraar marktordening in de gezondheidszorg aan Erasmus School of Health Policy & Management tegenover Trouw. “Als de centralisatie van de kinderhartchirurgie uiteindelijk goed gaat, hebben we een mooi voorbeeld hoe in de toekomst zulke processen bij andere projecten kunnen plaatsvinden.”

Knoop doorhakken

In augustus van 2021 zijn de ziekenhuizen het over twee dingen eens. Eén: centralisatie is nodig. Twee: de bestuurders van de ziekenhuizen gaan er zelf niet uitkomen. Daarop besluit zorgminister De Jonge eind 2021 zelf een knoop door te hakken. Het worden er twee: Utrecht en Rotterdam. “Het was een logische keuze van VWS om zelf de knoop door te hakken en de al langdurende impasse te doorbreken”, zegt hoogleraar Marco Varkevisser. “Alleen gaf minister De Jonge geen goede onderbouwing voor zijn keuze. Daardoor kwam er ruis en ontstond er ruimte voor allerlei gedoe.”

Door: Nationale Zorggids