Weer weinig griepgevallen, maar epidemie nog niet voorbij

Voor de derde week op rij hebben weinig mensen zich met griepachtige klachten gemeld bij hun huisarts. Toch is de epidemie nog niet officieel voorbij, omdat er nog opvallend veel influenzavirus wordt gevonden in de monsters die bij mensen zijn afgenomen.

Volgens kennisinstituut Nivel kwamen in de afgelopen week 38 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts. Dat is iets meer dan de 36 van vorige week en de 34 van een week eerder.

Het is de derde week op rij dat dit aantal onder de zogenoemde epidemische grens van 58 op de 100.000 patiënten blijft. De epidemie kan ten einde zijn als de cijfers twee weken achter elkaar onder die grens blijven.

Virussen

Maar de onderzoekers kijken dus ook naar andere factoren, zoals informatie uit ziekenhuizen en het percentage van de patiënten dat een griepvirus bij zich draagt. In meer dan de helft van de monsters die werden afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten, werd een griepvirus (influenzavirus) aangetroffen. Ook andere virussen kunnen griepachtige klachten geven, zoals het RS-virus en het rhinovirus.

Door: ANP