RIVM verklaart seizoen van luchtweginfecties voor geopend

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het RS-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS-CoV-2 is een jaarlijks terugkerend virus. Met eenvoudige adviezen is verspreiding van luchtweginfecties te voorkomen. Dit meldt het RIVM.

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid.

Sommige mensen lopen extra risico

Wie een luchtweginfectie heeft, kan mensen om zich heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie. 

Verspreiding van luchtweginfecties voorkomen

Wie klachten heeft die passen bij een luchtweginfectie, wordt geadviseerd thuis te blijven. Bij lichte klachten kan er thuis gewerkt worden, als de werkgever dat toestaat. Houd afstand tot anderen en vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als er toch contact nodig is, luidt het advies om een mondneusmasker te dragen. 

Het is nooit helemaal te voorkomen dat iemand een luchtweginfectie krijgt, maar door te hoesten en niezen aan de binnenkant van de elleboog, vaak en goed de handen te wassen met water en zeep en door binnenruimtes te ventileren, verkleinen de kansen op verdere besmetting wel.

Afgelopen jaar meer andere virussen

Het RIVM brengt elk jaar in kaart hoeveel mensen in Nederland griep en andere luchtweginfecties hadden. In de eerste jaren van de corona-epidemie werden veel acute luchtweginfecties anders dan COVID-19 minder vaak gemeld. In het winterseizoen van 2022/2023 was het aantal gemelde infecties weer ongeveer hetzelfde als voor de corona-epidemie. Soms zelfs wat hoger. In de winter van 2022/2023 ging de omikronvariant van het coronavirus rond. Van deze variant werden mensen minder ernstig ziek dan van de varianten ervoor. Daardoor werden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er gingen deze winter weer meer mensen naar de huisarts met griepachtige klachten dan in de winter ervoor. Toch was dit nog steeds minder dan voor de corona-epidemie. Het aantal gemelde RS-virusinfecties was hoger dan in eerdere winters. 

Door: Nationale Zorggids