Winterfit Check tegen luchtweginfecties kwetsbaren en ouderen

Voorzitter Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting introduceert de ‘Winterfit Check’. Onderdeel van een campagne om ouderen, mensen met luchtweg- en longproblemen en chronisch zieken alert te maken op de mogelijkheden om zichzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen luchtweginfecties deze winter. De ‘Winterfit Check’ geeft mensen hierin inzicht. Dit meldt de Nederlandse Influenza Stichting.

Recent onderzoek van de Nederlandse Influenza Stichting toont aan dat mensen met een kwetsbare gezondheid niet genoeg op de hoogte zijn van de ernst en omvang van risicogroepen bij luchtweginfecties in het griepseizoen. Naast ouderen, lopen ook mensen met longproblemen en mensen met een chronische aandoening een verhoogd risico op ernstig verloop van luchtweginfecties. Om deze groepen daar bewust van te maken, is de Winterfit Campagne in het leven geroepen. “Door vaccinaties en leefstijlaanpassingen kunnen kwetsbare mensen namelijk veel leed voorkomen”, aldus Van Essen.

Gezonde leefstijl en vaccinaties

In de winter spenderen we meer tijd binnen maar ventileren we onze huizen nauwelijks. Dit werkt verspreiding van luchtweginfecties in de hand. Nederland telt zo’n 7 miljoen mensen met een verhoogd risico op ziekte door luchtwegvirussen. Het doel van de influenzastichting is om zo veel mogelijk ziekenhuisopnames en sterfte door luchtweginfecties et voorkomen door een gezonde leefstijl te promoten en vaccinaties van kwetsbare groepen en ouderen tegen griep en corona te stimuleren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky