Normal_hiking-g46fd936ca_1280

Na onderzoek bij deelnemers van de Nijmeegse 4Daagse blijkt dat het gebruik van statines niet leidt tot verergering van klachten zoals spierpijn en vermoeidheid na het wandelen. Deze resultaten laten zien dat statinegebruikers gerust een actieve leefstijl kunnen aanhouden, want dit draagt uiteindelijk weer bij aan de preventie van hart- en vaatziekten. Dit meldt het Radboudumc.

In Nederland wordt het cholesterolverlagende medicijn Statine dagelijks gebruikt door ruim anderhalf miljoen mensen en behoort het tot de meest voorgeschreven medicijnen. Het geneesmiddel verlaagt het cholesterol in je bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Echter gaat het vaak gepaard met bijwerkingen, zoals spierpijn en vermoeidheid.

Wetenschappers van het Radboudumc gingen onderzoeken of deze klachten verergerden door matig intensief bewegen. In het onderzoek werden honderd wandelaars van de Nijmeegse 4Daagse onderzocht middels bloedonderzoek en vragenlijsten.

Vergelijkbaar resultaat

Hieruit bleek dat statines de spierschade en spierklachten niet verder verergerden na het wandelen. Terwijl de scores voor spierpijn en vermoeidheid van mensen die statines gebruikten vooraf hoger waren, was de toename van klachten en spierschade na het wandelen vergelijkbaar tussen de groepen. Dit betekent dat statinegebruikers gerust langdurig matig intensief kunnen bewegen.

Hoofdonderzoeker en hoogleraar Fysiologie Maria Hopman gebruikt wandelaars van de 4Daagse al jaren als proefpersonen, waarbij de 2023 editie al het vijftiende jaar was. Zij zegt, “We weten dat een actieve leefstijl bijdraagt aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat statinegebruikers veilig de Vierdaagse kunnen lopen, is goed nieuws. Ik moedig mensen dan ook zeker aan om een actieve leefstijl aan te houden. Wandelen kan daar enorm aan bijdragen!”

Door: Nationale Zorggids