Normal_rss_entry-380395

Barende vrouwen wordt lang niet altijd gevraagd om toestemming voor medische handelingen bij hun bevalling, ontdekte promovenda Marit van der Pijl van Amsterdam UMC. Ze onderzocht via een vragenlijst volgens het ziekenhuis van 11.418 vrouwen hoe vaak en bij welke handelingen er niet om instemming met een ingreep is verzocht bij het krijgen van een baby.

Voor vaginaal onderzoek, voor een inleiding en voor een (al geplande) keizersnede wordt over het algemeen wel toestemming gevraagd, maar voor een injectie na de bevalling om de baarmoeder te laten samentrekken gebeurt dat volgens de onderzoekster veel minder: bij bijna de helft van de vrouwen werd geen permissie gevraagd. Geen toestemming vragen kwam ook vaak voor bij het zetten van een zogenoemde knip om de vagina te vergroten: bij ruim vier op de tien vrouwen.

Bewustwording

"Vrouwen hebben soms het gevoel minder controle en minder keuze te hebben, dit kan leiden tot een negatieve bevallingservaring. Meer bewustwording rondom geïnformeerde toestemming is volgens de promovenda echt nodig", schrijft het ziekenhuis naar aanleiding van de onderzoeksresultaten op de eigen site. Zorgverleners en aanstaande moeders moeten de bevalling van tevoren bespreken, vindt Van der Pijl.

Door: ANP

Lees dit artikel om ervoor te zorgen dat je wensen rondom je bevalling gewaardborgd blijven.