Thema Borstkankermaand 2023 is ‘Samen zij aan zij tegen borstkanker’

De vooruitzichten en behandelingen bij borstkanker zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. 88 procent van de mensen die de diagnose krijgen is na 5 jaar nog in leven. Maar nog steeds krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker: bijna 16.000 per jaar. En ieder jaar overlijden er ruim 3.000 mensen aan alle gevolgen ervan. Pink Ribbon bestaat die jaar 20 jaar en blijft zich inzetten voor het financieren van onderzoek en projecten om borstkanker vroeg op te sporen en te behandelen. En omdat  dit alleen samen kan, is het thema dit jaar ‘Samen zij aan zij tegen borstkanker’. Dit meldt KWF Kankerbestrijding. 

Dankzij de steun van donateurs en actievoerders zijn al 230 aan borstkanker gerelateerde onderzoeken en projecten gefinancierd. Zo is onderzoek mogelijk naar erfelijke borstkankerfactoren. Er zijn namelijk families waarin borstkanker bovengemiddeld voorkomt. Welke genen spelen een rol bij het ontstaan van borstkanker, en hoe zijn vrouwen met een erfelijk verhoogd risico zo goed mogelijk op te sporen en te adviseren?

Ook is inmiddels bekend dat de ene kanker de andere niet is, zelfs niet binnen hetzelfde orgaan. Een medicijn dat voor de ene patiënt een redmiddel is, kan bij een andere patiënt niets uitrichten. Bij behandeling op maat wordt de behandeling afgestemd op de biologische kenmerken van de tumor. Zo krijgt iedere patiënt de behandeling met de meeste kans van slagen.

Jubileum-editie Pink Ribbon Armband

De speciale jubileum-editie van de Pink Ribbon Armband is dit jaar ontworpen door ambassadeur Quinty Trustfull. “Ik ben al bijna 20 jaar trotse ambassadeur. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik in dit jubileumjaar de Pink Ribbon Armband mag ontwerpen. Een prachtig eerbetoon aan mijn veel te vroeg overleden moeder. Ze had een heel agressieve vorm van borstkanker. Bijna twintig jaar geleden verloren we haar en het gemis is er nog elke dag. Mijn werk als ambassadeur voor Pink Ribbon is een eerbetoon aan haar.”  De prijs is 12,99 euro, waarvan 4,26 euro voor Pink Ribbon. De armband is onder andere te koop bij Albert Heijn, Manfield, Bruna, DA en Hunkemöller.

Door: Nationale Zorggids