Eindelijk een nationale aanpak: de eerste Nederlandse Kanker Agenda is er

Meer dan honderd organisaties hebben hun krachten en expertise gebundeld in het Nederlands Kanker Collectief (NKC) om de 20 concrete doelen in de Nederlandse Kanker Agenda te lanceren. Sinds deze week is dit landelijke actieplan voor de komende tien jaar een feit. De agenda richt zich naast zorg ook expliciet op preventie en kwaliteit van leven. Dit meldt KWF Kankerbestrijding. 

Nederland staat er op Europees niveau niet goed voor als het gaat om kanker en preventie. Het gemiddelde sterftecijfer door kanker ligt hier 8 procent hoger dan op Europees niveau en ook het aantal nieuwe diagnoses ligt met 15 procent flink hoger. Nederland geeft tegelijkertijd beduidend meer geld uit aan kankerzorg. Met de Nederlandse Kanker Agenda komt er een einde aan de "vreemde situatie" dat Nederland als enige hoge inkomensland geen nationale aanpak kankerbestrijding heeft.

Twintig doelen in de Nederlandse Kanker Agenda

In de Nederlandse Kanker Agenda staan 20 doelen, waaronder de aanpak van rookgedrag, alcoholconsumptie en blootstelling aan uv-straling, maar ook behandeling, innovaties en leefstijlondersteuning. De doelen gaan naast preventie en behandeling ook over kwaliteit van leven en palliatieve zorg. De hele agenda vind je hier.

Alliantie

De NKA wordt uitgevoerd door een alliantie van organisaties uit de hele samenleving, bestaande uit onder meer patiëntenorganisaties, zorgorganisaties, belangenbehartigers, financiers, overheden en onderzoeksinstellingen. Het collectief is onafhankelijk van politieke bewegingen, maar krijgt wel steun van een kamerbrede meerderheid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky